Intretinere flori

Florile și plantele de apartament creează întotdeauna o notă de prospețime și aduc o pată de culoare. În orice moment al zilei, ele îți încântă privirea, îți bucură inima și îți oferă oxigen. Pentru a avea parte cât mai mult timp de frumusețea și utilitatea acestora, ai nevoie de câteva noțiuni de bază legate de îngrijirea florilor. De aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi care să îți facă munca mai ușoară.

Hrana potrivită

Plantele sunt la rândul lor organisme vii, astfel că au nevoie de hrană pentru a supraviețui, în special în perioadele în care înfloresc. Atenție însă că nu toate tipurile de îngrășământ sunt indicate pentru toate florile din apartament. În general, îngrășămintele sunt în stare lichidă sau praf. Ele se folosesc săptămânal în timpul înfloririi și de două ori pe lună în perioadele normale de creștere. Cele mai bune sortimente de îngrășământ conțin potasiu, fosfați și azot. Dacă alegi să utilizezi un îngrășământ sub formă de pulbere, acesta trebuie dizolvat într-o cantitate mică de apă pe care ulterior să o amesteci cu apa pe care o folosești pentru a uda florile. Dacă îngrășământul este lichid, atunci amesteci cantitatea potrivită cu apa pentru udat. Indiferent de tipul îngrășământului, citește instrucțiunile și respectă dozajul indicat pentru a nu le dăuna plantelor.

Lumina

Plantele folosesc lumina în procesul de fotosinteză, iar dacă nu primesc suficientă energie de la soare, se ofilesc și mor. De obicei, toate plantele sunt mari iubitoare de lumină, dar există și excepții: plantele care îndrăgesc umbra sau lumina difuză, adică cea care nu vine direct de la soare. Plantele care înfloresc au nevoie de mai mult soare și este recomandat să le așezi în locuri în care lumina solară se reflectă asupra lor toată ziua.

Frunze sănătoase

Frunzele plantelor trebuie să fie curate pentru susținerea dezvoltării armonioase. Este indicat să pulverizezi apă pe frunzele care nu pot fi șterse. În cazul frunzelor mari și viguroase, ele pot fi șterse cu delicatețe folosind o cârpă moale și curată, fabricată din bumbac. Ori de câte ori observi frunze și flori ofilite sau uscate, te sfătuim să le îndepărtezi, întrucât le împiedică pe cele sănătoase să crească.

Udatul

Nu toate plantele iubesc apa de la robinet, mai ales dacă nivelul de hipoclorit este ridicat. Cel mai bine este să ții apa, cel puțin o zi, într-un recipient descoperit, iar ulterior să o folosești pentru a uda florile. Utilizează întotdeauna apa la temperatura camerei. Nu este recomandat să uzi florile expuse direct la lumina solară în zilele foarte călduroase, întrucât le poți provoca un șoc termic și florile tale vor muri. Evită să pulverizezi apă pe frunze în timpul dimineților de vară, deoarece, sub impactul luminii, picăturile de apă le ard. Indicat este să uzi plantele de apartament după lăsarea întunericului, fără a exagera însă, deoarece surplusul de apă duce la putrezirea rădăcinilor.

Pământul

Pentru a crește în condiții normale, plantele au nevoie de pământ fertilizat, aerisit, bine afânat și care permite circulația apei, cunoscut sub denumirea de pământ de seră. Acesta conține substanțe nutritive, turbă și pământ de frunze care susțin dezvoltarea armonioasă a plantelor. Florile delicate, precum violeta și gloxiniile, au nevoie de pământ cu turbă fibroasă în amestec cu nisip și pământ de frunze. O dată pe an, este necesar să înlocuiești pământul cu unul proaspăt. Înainte de a schimba pământul, trebuie să lași planta neudată câteva zile, iar ulterior să dezlipești pământul de pe marginile ghiveciului cu un cuțit. După aceea, trebuie să scoți planta din ghiveci și să îndepărtezi pământul până aproape de rădăcină. Spre final, replantează floarea într-un ghiveci ce conține pământ proaspăt, hrănește-o cu apă și îngrășământ și las-o câteva zile pentru a-și reveni. În cazul plantelor fragile, este indicat să procedezi astfel pentru înlocuirea pământului, întrucât există riscul ca ele să se rupă. Mai întâi, udă planta și scoate o parte din pământ cu o lopățică cât mai delicat cu putință. Apoi, umple ghiveciul cu pământ proaspăt.

Ghivechiul

Plantele au nevoie de ghivece adecvate măsurii lor pentru a crește armonios. Ori de câte ori floarea nu mai are loc să se dezvolte, înseamnă că este timpul să o muți într-un ghiveci mai mare și să îi schimbi și pământul în același timp. Cele mai bune ghivece sunt cele fabricate din lut, întrucât porii vasului permit florii să respire, spre deosebire de ghivecele din plastic. Dacă preferi ghivecele din plastic, te sfătuim să le folosești pentru florile care nu sunt expuse luminii directe a soarelui. De asemenea, este important ca ghiveciul să fie prevăzut la bază cu găuri pentru drenaj. Acestea elimină surplusul de apă din ghiveci, astfel că rădăcinile plantei nu vor putrezi.

Întreținere

Pentru a putea îngriji o plantă în mod corespunzător este esențial să știi câteva informații despre aceasta precum: zona de proveniență, tipul de sol care îi priește, cât de des trebuie hrănită și udată și de câtă lumină solară are nevoie. Unele plante au tendința să se întoarcă după razele solare sau să crească numai înspre lumină. Prin urmare, răsucește periodic ghiveciul cu câțiva centimetri pentru a ajuta planta să crească uniform. Există însă și plante cărora nu le place să fie mutate cum sunt crăciunița și trandafirul chinezesc. Aceste plante se “supără” atunci când sunt “deranjate”, iar dacă le muți, își pierd florile și frunzele li se îngălbenesc, de aceea trebuie să eviți să le schimbi locul frecvent.